In Bergen op Zoom zijn in opdracht van Blauwhoed en Van Wijnen Zuid een 3-tal woongebouwen ontworpen. De woongebouwen maken deel uit van een herbestemming van het voormalige appelterrein van de Cort Heiligerskazerne.

In het stedenbouwkundig plan van het Deense bureau VandKunsten is een landschapszone vrijgehouden als groene verbinding tussen het noorden en zuiden van deze wijk. Deze zone kenmerkt zich door de markante bomen en lichte accidentie.

De zone wordt aan weerszijden begrensd door “het Groene Gordijn”, een 3,5 m hoge beukenhaag. Er bevinden zich slechts 4 woongebouwen in deze zone. Het zijn Pilotis. Parkeerplaatsen bevinden zich onder de gebouwen en dienen geen ruimtebeslag te leggen op het landschap.

De Pilotis zijn eenvoudig van opzet. Door deze markante en eenvoudige architectuur komt het karakter van de pilotis als “gebouw op poten” optimaal tot z’n recht en laat de rijke en zachte landschappelijke kwaliteiten volledig intact.

De bergingen zijn opgenomen in een grondlichaam, die aansluit op de natuurlijke accidentie van het bestaande terrein. Via een netwerk van paden met schelpenverharding kan “en passant” de hoofdentree van de pilotis worden aangedaan.

De pilotis staan als objecten tussen de boomkronen. De 5 woningen per verdieping zijn gegroepeerd rondom een trap/lifthuis. Om privacy van omliggende grondgebonden woning zo min mogelijk te belasten zijn de woningen voorzien van loggia-balkon die uitzicht op flankerende erven belemmert.