- opdrachtgever: Woonstichting Den Helder
- status ontwerp: gerealiseerd
- realisatie: 2019-2020
- bruto vloeroppervlak: 33 eenheden 2720 m2 bvo
De Brink, Julianadorp-Oost
33 zorgwoningen
Aan de rand van Julianadorp Oost wordt het zorgclustergebouw “De Brink” gerealiseerd. In het gebouw zijn 33 zorgwoningen in 4 woonclusters gehuisvest. Per “woonhuis” van 8-9 wooneenheden van 50 m2 vormt de buurtkamer een centrale huiskamer, waar de bewoners samenkomen voor de maaltijden en dagelijkse activiteiten. Er bevinden zich 2 woonhuizen op de parterre en 2 woonhuizen op verdieping. Alle “woonhuizen” zijn voorzien van een buitenruimte in de vorm van een besloten tuin of ruime loggia. lees verder
terug De woonhuizen worden centraal ontsloten via een gemeenschappelijk entreeportaal. tot één groot volume wordt samen geclusterd.
Het gebouw heeft de architectonische dictie van een agrarisch solid als een samengesteld “schuurgebouw”. Het gebouw refereert daarmee aan het agrarische verleden van het landschap en zorgt voor een interessant en afwisselend straatbeeld. Door de kappenstructuur van het daklandschap wordt de groetere schaal van het woongebouw gerelateerd aan de dorpse omgeving van de omliggende woningen. De centrale ligging aan de kop van de Brinkruimte centraal in het omvangrijke woningbouwplan geeft het gebouw de status van herkenningspunt van de wijk.
Het gebouw is voor de Woningstichting ontworpen als een ”transcasco”: een GeO-ontwerp, waarbij de transformatie naar een andere woonfunctie is “voorontworpen”, zodat deze transformatie op een betaalbare wijze gestalte kan krijgen. In dit complex kunnen de zorgwoningen zonder grote ingrepen worden getransformeerd naar 90 m2 3k-appartementen met eigen buitenruimte. Voor de Woningstichting kan het vastgoed daardoor eenvoudiger worden ingezet en geëxploiteerd, waarmee de woningen in de gebruiksperiode van het gebouw ongetwijfeld in de toekomst geheel of gedeeltelijk ook voor niet zorgvragende bewoners geschikt kan worden gemaakt.
Ook het interieurontwerp van het zorgclustergebouw wordt verzorgd door GeO architecten. Het interieurontwerp is gericht op een zo groot mogelijke huiselijkheid, zodat het woongebouw geen instellingsfeer krijgt. Het is tenslotte een thuis voor de bewoners. Het interieurontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de zorgverleners en de vertegenwoordigers van de bewoners. Natuurlijke materialen, herkenbaarheid, eigen identiteit en een goed zorgbeheer zijn het uitgangspunt voor een warme en sfeervolle woonomgeving.